fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Ertuğrul Adası

image

Ertuğrul Adası

2005 yılında açılan Ertuğrul adası, II. Abdülhamit’in emriyle 1890 yılında gittiği Japonya’dan dönüşte, fırtınada batan Ertuğrul Firkateynindeki 527 denizcinin anısına dikilen anıta ithafen adlandırılmıştır.

Adaya giriş ve çıkışlar tüneller yoluyla sağlanmaktadır. Bu tünellerden birinde Bitki Anatomisi ve Morfolojisi konusunda açıklayıcı posterler, diğerinde ise İstanbul'da Bahçe ve Çiçek temalı bir sergi bulunmaktadır. Ayrıca bu sergi tüneli doğal alana açılmakta ve İstanbul adasına bağlanmaktadır.

Ertuğrul adasında ziyaret edebileceğiniz yerler arasında; Ertuğrul anıtı, tohum evi, NGBB sembolü, bitkilerin farklı kullanım amaçlarını sergileyen faydalı bitkiler koleksiyonu, ekmek teknesi, anıt zeytin ağacı, ortanca koleksiyonu, bataklık bitkileri koleksiyonu, nilüfer tankları, Japon Sakura Vakfı tarafından bağışlanan Sakura ağaçları, arı ve çiçek kardeşliği sergisi, açık alan sınıfı, ve Karadeniz bahçesi bulunmaktadır.

Image

Sakura Ağaçları

Facianın 115. Yılı olan 2005’te Japon Sakura Vakfı tarafından bağışlanan ve her bir denizcinin anısına dikilen Japon Kirazı fidanları ile tanımlanmaktadır. Japon kültüründe aşkı ve tutkuyu simgeleyen, baharın ve yenilenmenin müjdecisi olan kiraz ağaçları; 23 Ekim 2005’te törenle, yeniden düzenlenen Ertuğrul Adası’na ve çevresine dikildi. Japon Kirazlarının çiçek açtığı dönemde düzenlenen “Bahara Merhaba” şenlikleri de burada kutlanmaktadır.

Image

Anıt zeytin ağacı

Gemlik yöresinde yer alan bir zeytinlik fabrika yapılmak için kesilmek üzereyken, Sayın Ali Nihat Gökyiğit tarafından farkedilir ve sökülerek Ertuğrul adasına dikilir. Torajiro Yamada Amfisi üstünde yer alan anıt zeytin ağacının yaşı tam olarak bilinmemektedir. Hala zeytin veren ağaç aslen iki ağacın birleşmesiyle oluşmuştur. Ağaç bu özelliği ile Türk - Japon dostluğunu temsil etmektedir.

Image

Menfez Galeri

Ertuğrul Adası ile Merkez Ada’yı Bağlayan ve otoyolun alt bölümünde yer alan menfez, aydınlatılarak “Menfez Galeri” adıyla kullanıma açılmıştır.Ertuğrul Adası ziyarete açılmadan önce, birçok bitki. ağaç ve çalı ile peyzajı yapılmıştır. Bunlardan en önemlisi, küçük amfitiyatronun yanına dikilen, yaşlı zeytin (Olea europaea) ağacıdır. Bahçeye taşımadan önce dalları tamamen budanan, ağaç şimdilerde uzun sürgünler ve meyve vermektedir. Barışın timsali ve çok önemli besin kaynağı olan, muhtemelen birkaç yüz yaşındaki zeytin ağacı. NGBB’ de yerini kıvançla almıştır.

Image

Ortanca Koleksiyonu

Ülkemizde uzun yıllar hizmet vermiş bir bahçıvan olan Bay Rino Disperati’nin anısına kurulmuştur.

Image

Faydalı Bitkiler Koleksiyonu

Tıbbi ve Itri Bitkiler Bahçesi
Bitkiler, toprağa bağlı canlılardır. Kaçamadıkları düşmanlarına karşı caydırıcı ve ulaşamadıkları dostları için de cezbedici mekanizmalarını, evrimleşme sürecinde geliştirdiler. Bu maksatla kullandıkları çeşitli renkler ve kokular ile salgıladıkları kimyasallar gibi özelliklerini de yine bu süreçte edindiler. Bitkilerin sahip olduğu özelliklerin yararlı olduğunu keşfeden insanoğlu, onları tedavi veya başka maksatlar için kullanmaya başladı. Zamanla yeni özellikleri keşfedilen bitkiler, giderek daha da önem kazandı. Koleksiyon, 85 cinse ait 115 tür tıbbi ve ıtri bitkiden oluşmaktadır.

Boya Bitkileri Bahçesi
Anadolu’da kökeni eski çağlara uzanan boyama sanatı, önemli bir kültür zenginliği olarak uzun yıllar, çok çeşitli alanlarda, çeşitli malzeme ve tekniklerde uygulanmıştır. Anadolu insanının, yüzyılların deneyimiyle kazandığı bu sanatsal faaliyetin, en önemli unsuru boyalar; boyaların kaynağı da bitkilerdir. Toksik ve kanserojen olmayan, çevre kirliliği yaratmayan, doğal boya bitkilerinin bir çoğu, geçmişte olduğu gibi tekstilden başka, kozmetik ve gıdaların renklendirilmesi gibi değişik maksatlar için de kullanılmaktadır. NGBB’nin geliştiği dönemde, ülkemizde doğal boya bitkileriyle ilgili araştırmaların merkezi konumundaki, Tokat Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü yardımlarıyla bir koleksiyon oluşturuldu. Koleksiyonda, 18’i doğal ve 2’si egzotik olmak üzere, toplam 20 takson bulunmaktadır.

Yenilebilir Yabani Bitkiler Bahçesi
Günlük hayatta insanların çeşitli tarifler kullanarak veya yaratarak yararlandığı yabani bitkilerle ilgili NGBB’de bir koleksiyon oluşturma çalışması 2008 yılında başladı. Projenin amacı insanların yemek amaçlı kullandığı bitkileri tespit etmek ve bunların kullanılış biçimlerini kayıt altına alarak, önemli bir kültürün yok olmasını engellemektir. Kayseri-Yahyalı’ya bağlı Çamlıca köyü ile Hatay-Yayladağ’a bağlı Kışlak köyü ilk çalışılan alanlar oldu. Daha sonra bunlara Osmaniye-Kadirli’ye bağlı Yoğunoluk köyü ve Adana-Aladağ’a bağlı Darılık köyü’de dahil oldu. NGBB’deki koleksiyonda, hâlen ülkemizin dört farklı bölgesinden getirilen, tümü doğal 38 farklı takson yer almaktadır.

Image

Anıt Zeytin Ağacı

Gemlik yöresinde yer alan bir zeytinlik fabrika yapılmak için kesilmek üzereyken, Sayın Ali Nihat Gökyiğit tarafından farkedilir ve sökülerek Ertuğrul adasına dikilir. Torajiro Yamada Amfisi üstünde yer alan anıt zeytin ağacının yaşı tam olarak bilinmemektedir. Hala zeytin veren ağaç aslen iki ağacın birleşmesiyle oluşmuştur. Ağaç bu özelliği ile Türk - Japon dostluğunu temsil etmektedir.

Image

Ertuğrul Şehitleri Anıtı

1890 yılında 2. Abdülhamit’in emriyle Japonya’ya giden ve dönüş yolunda batan Ertuğrul Firkateyninde şehit olan 527 denizcinin anısına dikilen bir anıttır.

Image

Karadeniz Bahçesi

Dünya'daki bitki çeşitliliğinin önemli öğelerinden "ılıman yağmur ormanları", yurdumuzda özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Bölge çok yağışlı (yıllık 200 mm'den çok) ve sisli ılıman iklime sahiptir; toprakları çoğunlukla asidiktir. Genelde karışık olan ormanları, hem ibreli ve geniş yapraklı; hem de yaprak döken ve her dem yeşil ağaçlar ile çalıları içerir. NGBB de bu ormanları temsilen bir "Karadeniz Bahçesi" kurmuştur.Bitkilerin doğasındaki çevre koşullarını sağlamak amacıyla, alana asidik toprak getirilmiş ve bitkiler bu toprağa dikilmiştir. Nemli ve gölgeli ortam için, alanın üzeri güneş ışınlarını yarı yarıya kesen örtü kapatılmış ve sisleme sistemi döşenmiştir. Bahçede, ılıman yağmur ormanlarında görülen kestane (Castenea sativa), yayla peliti (Quercus pontica), barut ağacı (Frangula alnus), çuha çiçeği (Primula vulgaris) gibi türlerin yanı sıra; kumar (Rhododendron sp.), ormangülü (Rhododendron sp.), açelya (Rhododendron sp.) türlerini içeren koleksiyon oluşturulmuştur. Kumar ve ormangülü türleri, özellikle Himalaya'lar ve Hind-i Çin'de (Maçin) yayılır ve ülkemizde 9 doğal türle temsil edilmektedir.