Merkez Ada
Merkez Ada
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş ve başlangıçta ‘hatıra parkı’ amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulanmıştır.
Önce yol inşaatı nedeniyle yapısı aşırı derecede bozulmuş toprak ıslah edilmiş; sonra 46 hektarlık park alanına takriben 50.000 ağaç ve çalı dikilmiştir.
Daha sonra amaç değiştirilerek, bir botanik bahçesi olma yolunda çalışmalara başlanarak 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış ve 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiştir.
İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun(Ankara) birleştiği kavşakta bulunmaktadır. Bahçe, kavşaktaki anayollar ile bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kuruludur ve sekiz adadan oluşmaktadır. Alan, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ANG Vakfı arasındaki bir protokolle bu hizmete tahsis edilmiştir. NGBB, İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.
Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu
Soğanlı bitkiler (geofitler), elverişsiz mevsimleri toprak altında bulunan soğan, yumru, rizom gibi organlarla geçiren bitkilerdir.
Kaya Bahçesi
Kaya Bahçesi, doğal ortamı kayalık alanlar olan kaya üzerinde veya taşlar arasında veya, taşa sarılarak hayatını sürdüren bitki türlerinin sergilendiği ve yetiştirildiği alanlardır. Burada yetiştirilen bitki türlerinin ekolojik istekleri oldukça farklıdır. Sıcak ve kurak ortamda yetişen kaya bitkileri olduğu gibi oldukça nemli ve sulak ortam seven kaya bitkileri de bulunur.
Kameriye
Yapılarında genellikle ahşap malzemenin kullanıldığı, bahçelerin bir köşesinde vakit geçirmek için oluşturulan yapılar ‘’kameriye’’ olarak isimlendirilen mimari bir öğedir. Üstleri genelde tam veya yarı kapatılır. Şekilleri kare, dikdörtgen, altıgen veya sekizgen olarak çeşitlilik göstermektedir.
Çitli Bahçe
Çitli bahçede , çit olarak kullanılan bitkilerin yanı sıra; ülkemizde daha önce çit olarak kullanılmasa da Türkiye’de doğal olarak yaşayan kayın (Fagus orientalis) gibi bitki türleri deneme amacıyla yetiştirilmektedir.
Kurak ve Çorak Bahçe
Son yıllarda dünyanın giderek kuraklaşacağı varsayımı neticesinde, Dünya üzerinde tuzcul ortamlarda ve daha az suyla yaşamlarını devam ettirebilen bitkilerin varlığı önem kazanmaktadır. Kurakçıl bitkiler olarak adlandırılan bu türler, giderek kuraklaşan Dünya için gelecek umudu taşıyor.
Nilüfer Havuzları
Su bitkileri göl, nehir kenarı ve içi gibi çok sulu yerlerde yaşayan bitkilerdir. Yani sucul ortam yaşamına adapte olmuş bitkilerdir. Bu bitkiler su içinde veya su yüzeyinde yaşayabilirler.
Kaktüs ve Etli Bitkiler Serası
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde kaktüs ve etli bitkiler serasında gösteri amaçlı yetiştirilen bitkileri gelen ziyaretçilere, okul öğrencilerine ve kaktüs ve etkili bitki meraklılarına tanıtmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin bitki çeşitliliğini arttırmak amacıyla kurulmuştur.
Kanal Boyu Çok Yıllık Bitkiler Alanı
Daha önceki yıllarda alan mevsimlik bitki alanı olarak kullanılan Kanal Boyu Bordür, 2008 yılının haziran ayında bitkilendirilmiştir. 2010 ve 2015 yıllarında alana yeni bitkiler eklenmiş, yeni bir peyzaj tasarımı oluşturulmuştur. Bu alanda amaç görsellik olup, farklı renklerdeki bitkilerin birbirleriyle uyumları göz doldurmaktadır.
Kaya Çatlağı Bahçesi
Doğal ortamları olan kayalar ve kaya çatlakları arasında çok az bir toprakla bile yaşamlarını devam ettirebilen bitkilerin sergilendiği alandır.
Saklı Bahçe
Peyzaj düzenlemeleri yaparken genelde istenilen yapılan alanın görsel etkisinin yüksek olması ve bakan kişiyi ilk anda büyülemesidir. O yüzden tasarım yapılacak alanlar, dört bir taraftan kolaylıkla görülebilen, odak noktası olabilecek noktalardan seçilir. Saklı bahçeler ise, ilk bakışta insanlar tarafından gözlemlenemeyen, ancak belirli yönlendirmeler vasitasıyla ortaya çıkan ve ortaya çıktığında muhteşem renk tablosuyla ve düzeniyle sizde muazzam bir görsel tad bırakan alanlardır.