fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Trakya Adası

image

Trakya Adası

2017 yılında ziyaretçilere açılan ada, Anadolu Adası’nın kuzeybatısında yer aldığı için ‘Trakya Adası’ ismi ile anılır. Alanda Trakya’nın ünlü longoz (subasar) ormanlarından esinlenilerek bir peyzaj düzenlemesi yapılmıştır. İki kademeli olarak yapılan bu tasarımın ilk kademesi İğneada longozu, ikincisi ise sığla longozu olarak tasarlanmıştır.
Adadaki diğer bir önemli bölüm, Kumul Habitatı Koruma Alanı’dır. İstanbul 3. Havalimanı inşaatı sebebiyle sürdürülebilirliği tehdit altına giren Ağaçlı ve çevresine ait kumullar ve bu alanda yetişen bitki türleri yapılan ortak bir proje ile NGBB’ye taşınmıştır. Alanda gri ve sarı renkli iki farklı kum bulunmaktadır. Yapılan arazi çalışmaları ile bu kumların üzerinde yetişen doğal bitki türleri de alana getirilmiştir.

Image

Meyve Koleksiyonu

Türkiye, meyve çeşitliliği konusunda, 300’e yakın türün evrimleştiği ve çeşitlendiği önemli bir ülkedir. Ülkemizin her tarafında, toprak yapısına, sulama ve iklim şartlarına uyumlu; hastalıklara mukavemetli ve kimyasal gübreye-ilaca az ihtiyaç duyan, çok sayıda geleneksel meyve çeşidi bulunuyor. Farklı zamanlarda olgunlaşan, farklı lezzetlere sahip olan ve halkımızın yüzlerce yıllık emeğiyle ıslah edilmiş bu çeşitler, birçok sebeple kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. NGBB’nin çeşitli yerlerinde dikili olan ve saksıda yetiştirilen meyve çeşitlerimiz, 2017 yılında Trakya Adası'nda, Meyve Bahçesi olarak düzenlediğimiz alanda toplandı. Üzüm çeşitleri ise Merkez Ada'da yer alan Meyve- Sebze Bahçesi'nde bulunuyor.

Image

Kumul Koruma Alanı

İstanbul'daki yeni havaalanı ve Boğaz'daki üçüncü köprünün yol inşaatları nedeniyle başlatılan çalışmaların, ruhsat alanı dışında kalan çevrede olumsuz etkileri öngörülüyordu. Bu kapsamda bölgenin nadir kumul bitkileri, NGBB'de koruma altına alınmıştır. Bu bitkiler için bahçeye iki ayrı bölgeden getirilen kum ile hazırlanan zemin üzerinde, yetiştirme-bakım-araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Alanda 4'ü endemik olan, 20 takson bitki araştırılmaya alınmıştır.